Fördelarna med rörlighetsträning

Rörlighetsträning är viktigt inom alla sporter, inte minst kampsporten. Kroppen blir inte bara vig och underlättar höga sparkar, utan minskar även risken för skador. Det finns flera sätt att rörlighetsträna och det bästa är att göra det i samband med uppvärmningen. För den som vill uppnå resultat snabbt eller vara säker på att kunna bibehålla rörligheten, så finns det även kosttillskott som kan vara till stor nytta.

Det räcker inte bara med att öva styrka, för den som vill bli bra på kampsport. Det är minst lika viktigt att stretcha regelbundet för att hålla leder och senor elastiska. Detta är nödvändigt dels för att kunna prestera genom höga sparkar och smidig rörelse, men även för att förhindra skador. Det är självfallet av högsta prioritering att värma upp ordentligt inför ett pass, men att vara vig är en enorm fördel. All träning där kroppen bygger nya muskler bidrar dessutom till muskelstelhet, vilket gör stretchning till en nödvändighet för att inte förlora spänst i leder och muskulatur. Förutom att enbart stretcha regelbundet är det konstaterat att vissa kosttillskott kan ge vighet, vilket kan vara att rekommendera för den som vill uppnå bästa resultat.

Stretchning

Det finns olika sätt att rörlighetsträna på, men det vanligaste är att stretcha genom att aktivt töja ut muskler och senor. Med hjälp av sin egen kropp eller en kamrat sträcks muskeln ut i ett visst läge under ca 20-30 sekunder, vilket sedan upprepas ett antal gånger för varje muskel. Denna träning bör göras i samband med uppvärmning för att minimera risken för skador. Även musklernas syreupptag ökar av att stretcha vilket gör att detta med fördel görs innan ett träningspass. Det gäller också att rörlighetsträna regelbundet för att inte kroppen ska bli stel igen.

Kosttillskott för ökad rörlighet

Det kan vara en bra idé att tillföra kroppen extra näring som gynnar rörligheten, vilket i sin tur gör att önskade resultat kan uppnås snabbare. De olika tillskotten som påstås fungera är flera så det gäller att hitta den som fungerar bäst på individuell nivå. Det finns även färdiga produkter med flera ingredienser som ska gynna rörligheten och som även agerar bättre tillsammans.